fredag 22 oktober 2010

2005 Barolo Capalot



Från importörens hemsida så hämtar vi följande information:
I La Morra, där Michele Alessandria driver sin vingård Crissante Alessandria som hans pappa startade år 1957, får man pga av att de kalkhaltiga jordarna är mer kompakta, rena och bördigare än i andra delar av vindistriktet ofta fram mjukare och elegantare Baroloviner. Barolo Capalot lagras under 30 månader omväxlande på större franska ekfat (700 l) och på barriques.

Karaffen släpper omgående ifrån sig mörka körsbär, fishermans friend original, hallon och lakritsbåtar samt torkade rosor. Vi konstaterar klassisk nebbiolo, underbart....

Initialt rejält strävt, knutet, något obalanserat med lite väl framträdande alkohol men som klingar av med en lång, angenäm lite bitter eftersmak. Matkrävande till en början men det bångstyriga mjuknar något med lite luft och blir till slut ett alldeles förträffligt sipparvin….i alla fall för oss som är lagda åt det lite bråkiga hållet….

Det är sällan vi blir så här överraskade; en redan nu tillgänglig och välsmakande Barolo till en alldeles förträffligt överkomlig prislapp. Ett extremt välkommet inslag i kategorin – viva La Morra!

SB no: 88322
SEK: 294:-