lördag 9 januari 2010

Sydfranska 89:or

I standardsortimentet hittar vi två oprövade fransoser från de södra regionerna. Prislappen är tämligen modest, SEK 89.-
En blindprovning blir tämligen odramatisk men skänker ändå en extra krydda då våra gäster har begränsat vinintresse.

2006 Antisto Malbec från Cahors görs på 100% Malbec (lokalt benämnd som cot eller auxerrois). Producenten heter Georges Vigouroux och tillsammans med sonen Bertrand (vinmakare) så är de Cahors största vinproducenter.

Doften är lantlig och packad med svarta vinbär, körsbär, lakrits och vanilj. Med lite luftning så kommer lite grön paprika fram tillsammans med en extremtydlig syrlig doft av våt piptobak. Tobaken dominerar doftintrycken under hela kvällen.

Vinet är medelfylligt , ganska slankt och med behagliga tanniner. Det är för sin ålder ett förhållandevis lätt Cahorsvin om man jämför med de tanninbomber som området brukar leverera.

Inget charmigt sällskapsvin men vi tycker ändå att det har sina kvalitéer. Vår bedömning är att lagring inte kommer att locka fram några sensationer.

2007 Cuvée Aegidiane från Costières de Nîmes görs på 80% syrah och 20% grenache. Producenten heter Château Lamargue.

Doften är varmfruktig med dominans av lättsyltade björnbär. Fatvanilj, bränt socker och smörkola bidrar till en sötma som är lätt störande när vinet serveras för varmt. När vi kyler vinet något så blir det behagligare och riktigt insmickrande.
I gommen så är det smekande runt och gott, rätt och slätt trevligt men utan att imponera.

Resultatet av vinmatchen delas i två läger. Publikfriande Cuvée Aegidiane charmar den ena sidan och vi attraheras mest av den tobaksdoftande Cahoren. Så kan det gå!

tisdag 5 januari 2010

2003 Barolo Prunotto


Trettondagsafton och vi inleder med lite snittar av diverse slag tillsammans med en 2002 Leclerc Briant Divine (50% chardonnay och 50% pinot noir.) En trevlig starter med en inbjudande doft av äpplen, citrus, nötter och nougat. Bör nog ligga några år till för att kunna veckla ut hela solfjädern. Gott!

Till huvudrätten, en klassisk svamprisotto, har vi valt en Barolo Prunotto i årgång 2003. Vinet är klassiskt nebbioloröd i glaset och doftar torkade blommor, både lakrits- och hallonbåtar, köttbuljong och julens körsbärslikörschoklad.

Elegant med en skön, stram längd som ringer kvar rejält i gommen. Behagligt syrligt och läskande samtidigt som tanninerna påkallar uppmärksamhet. Mer luftning ger något mörkare frukt och mer saltlakrits.

Vi noterar en påtaglig skillnad mellan att servera vinet fönsterdragskylt mot rumstempererat där det blir mer klumpigt och obalanserat med lite väl framträdande alkohol.

Det här är en riktigt bra Barolo. Vi dricker det i dess ungdom men ändå inom drickfönstret!
Vinet finns i SB's beställningssortiment i årgång 2004.