måndag 30 november 2009

2005 Paul Jaboulet Aîné Vacqueyras


Systembolaget i Täby Centrum har en sån där rolig hylla där ej uthämtade beställningsprylar ofta hamnar. Där är det trevligt att gå omkring och botanisera och allt som oftast så dyker det upp lite annorlunda godsaker. Häromdagen plockade vi t.ex upp ett litet batteri av Paul Jaboulets Aîné Vacqueyras i årgång 2005 som vi inte tidigare har provat.

I försöken att leta reda på information så kan vi via Jaboulets hemsida läsa oss till att fr.o.m. årgång 2006 och framåt heter vinet Les Cyprés…..men vi vet inte varför.
Vi noterar även att 06:an innehåller 70% Grenache, 15% Syrah och 15% Cinsault men om det är samma blend i årgång 2005 vet vi inte heller. Om så är fallet, så är det fantastiskt hur fint syrahdruvan karaktäriserar vinet trots sin blygsamma procentandel.

Ur karaffen sprider sig omgående en ljuvlig doftpalett av solmogna björnbär, lakrits, charkuterier och svarta oliver. Vinet ger en initialt kryddig attack uppe i gommen som sedan följs upp med en sån där härlig känsla av både läskande och slankt men ändå strävt och fylligt. En egenskap som i våra ögon endast viner från Rhone kan leverera. Syrorna är bra och alkoholen på 14% är väl integrerad. Så gott, så gott…..

Mer luftning ger än mer söta bär samt anis, mocca, eucalyptus och peppar. Vinet växer med franska hästlängder under kvällen och blir än mer kaxigt och muskulöst. Det här önskade man att man hade en låda av….minst!
Dricka nu, lagra, dricka några nu eller spara några eller....suck vilka angenäma problem man har!

torsdag 26 november 2009

2007 La Bastide Blanche

Våren 2008 köpte vi fortfarande 04:or av detta vin. På drygt 18 månader så har både 05:an och 06:an kommit och gått och vi är nu alltså inne på årgång 2007. Wow!

La Bastide Blanche är det enda vinet från Bandol i SB's standardsortiment. Ytterligare några alternativ tillkommer om man även studerar beställningssortimentet men i största allmänhet är det väldigt skralt.
Kvällens vin brukar vara ett säkert kort även om vi har märkt en del flaskvariationer genom åren.

I glaset är vinet mörkt rött och de första doftintrycken som vi får oluftat är körsbär, plommon, mandel, sydfranska örter och en mängd kryddor.
Gommen tampas med ett rejält kärvt vin som är både metalliskt och bläckigt. Frukten ligger långt inpackad och skvallrar om ett rejält luftningsbehov. Fylligt med en bra längd där lite anis så småningom kryper fram innan den kärnbittra avslutningen stänger fönstret. Åh vad det smakar Bandol!

Efter en dryg timme i öppen flaska så börjar frukten visa sig vilket ger ett mer tillgängligt intryck. Mandelmassa och än mer kryddor poppar upp men smaken av järnmalm vandrar fortfarande hand i hand med den stökiga bitterheten.
Timmarna som går gör vinet än mer charmigt; läskande och nu med mörk, mogen syltad frukt som skapar en riktig bra balans.

Vi har nog aldrig uppskattat Earl Bronzos skapelse så här mycket och vill ranka detta som best so far. Nu har vi ju alltid haft ett gott öga till detta vin men årgång 2007 fortsätter att imponera. Stoppa undan en låda utan att bli ruinerad och njut de kommande 10 åren.

SB no: 2262
SEK: 129:-

söndag 22 november 2009

2006 Domaine de la Motte Chablis 1er Cru



Domaine de la Motte ägs sedan 1950 av familjen Michaut och består av 25ha vingårdar som är lokaliserade i byn Beines, nära Chablis.
Druvorna till Chablis 1er Cru Beauroy växer på sluttningar som vätter mot syd och sydost. Jordmånen består av lera, krita och kalksten.

Kvällens flaska är inhandlad av svärfar på den årliga vinmarknaden i Chablis som ägde rum för ett antal veckor sedan.
Färgen är inbjudande gul och doften är komplex med rostade fat, lycheefrukt, honung, smör och vanilj. I munnen upplevs vinet initialt som svårtillgängligt med neutral frukt och en framträdande kärnbitter beska. Smaken ringer kvar länge och formligen skriker efter någon form av tilltugg.

Efter någon timme i öppen flaska så vaknar dock innehållet till liv. Beskan avtar och en charmig blommighet tillkommer. Gröna och gula äpplen gör sig tillkänna som tillsammans med en laddning citrusfrukter knyter ihop säcken på ett alltigenom trevlig sätt. En påtaglig scenförändring!

Det här är inget stort vin men med lite luftning så blir det riktigt bra. Kan nog definitivt utvecklas positivt med några år i ryggläge.

söndag 8 november 2009

2007 Crozes Hermitage Alain Graillot


Fars dag, lammkorv och en flaska Graillot 2007 - funkar väl va?

Ung Syrah från norra Rhone kan vara ljuvlig men dagens vin kräver definitivt luftning. Vi som normalt är helsålda på den unga frukten inser snabbt att en timme i karaff inte har bidragit till några förföriska intryck.

Doftmässigt helt okej med klassiskt parfymerade björnbär, viol och vitpeppar. Smakmässigt påfallande ungt, initialt vattnigt och anonymt, lite alkalisk munkänsla i kombination med en lätt bitter avslutning.

Det krävs ytterligare någon dryg timme innan vi börjar uppskatta vinet på allvar. Nu har peppar, lakrits och örter blivit mer påtagligt, bitterheten har försvunnit och integrerats fint i en fortsatt slank och läskande struktur.
Vinet fortsätter att växa under kvällen och sista glaset är absolut godast.

Graillot-hypen är förståelig men inte helt motiverad. Det finns flera bra exempel på Crozes-Hermitage som sopar mattan med Graillot. I BS finns ju t.ex. både "Domaine des Martinelles" och "Gilles Robin - Cuvée Alberic Bouvet".

SB no: 95351
SEK: 188:-

fredag 6 november 2009

2007 Langhe Nebbiolo La Spinetta


Usch vilken rikskoma vi har haft beträffande bloggandet den sista tiden. Goda viner har förvisso druckits men kraften och energin som "Blogger" kräver har inte infunnit sig. Men, nu är det dags för nya tag och således;

Upp med korken, luftning får ske under de sekunder som vinet hälls upp i glaset. Här ska provsmakas direkt!

Mörksötfrukt, fatig vaniljstång, sötlakrits och brända mandlar - doften är synnerligen intressant. Det stramar rejält i kinderna, smaken är initialt bläckig med inslag av asfalt och metall. Frukten finns men hittar inte fram.

Vi låter lufta en stund och det händer saker direkt. Doftpaletten slår ut än mer och nu med inslag av farinsocker, violer och utspädd aceton. Frugan är mer down to earth och hittar tranbär, hallon och enbarr.

Vinet växer under kvällen, det är slankt, läskande med en befriande bitterhet som vi är helt sålda på. Det här är så jäkla gott och vi är glada att vi har köpt på oss ett batteri att njuta av de kommande åren.

SB no: 95285
SEK: 209:-