onsdag 28 januari 2009

1999 Radici Taurasi Riserva, Mastroberardino

Mitt vinbloggande ligger med en halv veckas förskjutning för tillfället. Förra veckan inleddes med katastrof. Frugan halkade i vinterföret tillsammans med lilltjejen. Den lilla klarade sig fint då hon satt fastspänd i bilbarnstolen. Den stora knäckte tyvärr armbågen, vilket ställer till lite problem här hemma med en 3-månaders baby.

Nog om detta, här kommer ett vin vi testade i lördags. 1999 Radici Taurasi Riserva. I köket tillagade vi Chicken Marengo vilket var fantastiskt gott och funkade finfint med vinet.

Vinet kommer från kampanien och är gjort på druvan Aglianco. Redan dom gamla grekerna odlade…vi skippar den historien idag men vi kan nämna att vinet har legat 30månader på slovenska fat.

Färgen på vinet är ljusröd och påminner väldigt mycket om ett vin gjort på Nebbiolo.

Doften bjuder på en hel del fat, om än integrerade. Vidare finner vi örter, mörka plommon, läder samt en härlig sträng jordgubbssylt.

I munnen är vinet mjukt och mysigt med en lång om än lite tunn eftersmak. Faten är givetvis här tillsammans med ceder, mörka plommon, lite russin och järn. Efter en längre tids luftning så uppträder en viss bleckighet.

Vinet var verkligen uppskattat och skämdes inte för sig i sällskap av maten. Rent åldersmässigt så bedömer vi att vår flaska är som bäst nu, ser inte vitsen med att lagra det ytterligare. Synd att vi bara köpte en…då vi gärna hade knäppt en till i närtid…

PS. Nettare har också provat DS.

Art.nr: 96131
SEK: 269:-

söndag 25 januari 2009

2006 Coudoulet de Beaucastel Rouge

I vår lilla serie av viner ur BS har vi hittat en påkostad Cotes-du-Rhone från Beaucastel. Vinhuset tillhör de gamla klassikerna i Pape och de håller både hög kvalitet och höga priser.

Druvblandningen är 30% Grenache, 30% Mourvèdre, 20% Syrah och 20% Cinsault. De är handplockade och sorterade. De olika druvorna vinifieras separat för att sedan blandas efter den malolaktiska jäsningen. Därefter ligger vinet på foudres i 6-8 månader.

Färgen är ljusröd. Doften är fantastisk och bjuder initialt på lite syrliga röda bär för att sedan gå vidare med örter, sockrade jordgubbar i grädde, hallon och lite vanilj. Doften är värd pengarna alla dagar i veckan!

I munnen så är det inte fullt lika imponerande. Vi bjuds på röda bär, örter, hallon och lite sötlakrits. Men vinet är lite väl klent med kort eftersmak. Temperaturen är lite väl låg vid de första glasen och med stigande temperatur så vinner vinet både fyllighet och längd.

Ärligt talat så skulle det här vinet kunna vara det bästa CdR jag druckit men jag kan inte låta bli att färgas av prislappen. För samma pengar får man en flaska Saint-Benoit CdP och den smäller högre, särskilt i smaken. Vi uppskattar absolut vinet under kvällen men skippar fler inköp.

Art.nr: 75206
SEK: 169:-

lördag 24 januari 2009

2004 Le Théron

Tredje "man" ut blir 2004 "Le Théron" från Domaine du Théron. Ett vin vi tidigare provat i 2002 års tappning och varit positivt inställda till. Cahors är ett spännande distrikt som sällan överraskar negativt. Vi gillar dess tanninrika viner som ofta, till en början, är riktigt motsträviga men som efter hand öppnar upp sig och bjuder på fantastiska upplevelser.

Färgen är som väntat, mörkt mörkt röd och vi låter vinet lufta i Riedeln ungefär 3 timmar innan den första sippen.

Aromerna är mångfaldiga med framträdande mörk frukt, fatvanilj och peppar. Väldigt behaglig, mjuk och rund doft som inte alls skrämmer, snarare bjuder in.

I gommen är vinet medelfylligt med behagliga tanniner. Känns inte alls så otillgängligt som vi minns från årgång 2002. Vi snappar upp mogna bigaråer, fat, svartpeppar och till slut lite gräs och kryddnejlikor.

Ett bra matvin som absolut är tillgängligt redan nu (med några timmars luftning). Våra smakintryck från den två år äldre kusinen känns inte alls igen. Kanske läge för en intressant duell?

SB no: 89500
SEK: 129:-

fredag 23 januari 2009

2006 Langhe Nebbiolo Produttori del Barbaresco

Nästa vin till rakning i vår "SB BS" provning är "2006 Langhe Nebbiolo Produttori del Barbaresco". Kooperativet "Produttori del Barbaresco" är känt för sin jämnhet och deras Barbaresco har blivit rejält hyllad inom framförallt bloggvärlden den senaste tiden.

Vi noterar en rejält lättsam, ljust röd färg.
Doften slår upp i en kryddig bukett, genomsyrad av torkade blomblad, lakrits, söt hallonchoklad och körsbärslikör. En, efter hand, vidöppen stor fin doft ger en massa läckra intryck och associationer.

Smaken är tyvärr inte lika imponerande. Termer som vattnigt, beskt, strävt och kemiskt ringer runt i huvudet. Vilket makaber skillnad från de härliga doftintrycken. Vi borde förmodligen ha luftat några timmar till...
Efter ytterligare någon timme så upplever vi ändå vinet som läskande med bra längd men där avslutningen ändå blir påtagligt anonym.

Vi tror att några års ryggläge kommer att vara till klar fördel och funderar på att kanske, kanske undersöka saken närmare.....

Finare har också provat och vi är väl inte helt överens :-)

SB no: 74669
SEK: 135:-

torsdag 22 januari 2009

2006 Domaine Saint Gayan Côtes du Rhône

Lite småtrötta på befintligt standardsortiment och stressiga månadssläpp så gör vi slag i saken och inleder en liten blogginläggsserie av, ej tidigare provade, budget/mellanklassviner (100-170:-) ur beställningssortimentet.
Först ut är en Côtes du Rhône från Domaine Saint Gayan (importeras av Carovin som även erbjuder en bra prissatt Gigondas från samme producent).

Druvblandningen Grenache, Syrah och Mourvèdre ger sig till känna då mörka bär, vitpeppar, örter och lättrökta charkuterier strömmar upp ur glaset.

Vinet är medelfylligt och vi bjuds på en överraskande bra längd, avvägda tanniner och en fin, behaglig strävhet. Bra frukt med peppar, rökta korvar, körsbär och mineraler. Elegant, komplett och väldigt charmigt!

Det här var en otroligt trevlig bekantskap och det blir absolut fler av den här varan!
Har vi redan hittat vinnaren till utmärkelsen ”Best Côtes du Rhône of the year”?

SB no: 72806
SEK: 109:-

onsdag 21 januari 2009

2003 Capitel del Monte Cabernet Sauvignon; Tenuta Sant´Antonio

För att vidga våra vyer lite så köpte vi en flaska italienskt som vi vanligtvis hade negligerat. Bidragande orsak är förstås att vinet består till 100% av Cabernet Sauvignon. Druvorna kommer från kalkrika jordar 300m över havet i Valpolicella/Venetien och är manuellt skördade i slutet av oktober. Druvorna har sedan torkats 1 månad och vinet har slutligen legat 15-18 månader på nya ekfat. Vi har vid det här laget börjat befara att vi framför oss har någon sorts hårt fatad Amarone-wannabe gjord på Cabernet, ööh...låter inget vidare. Finns bara ett sätt att ta reda på det!

Färgen på vinet är vackert mörkröd. Doften bjuder på tydligt fatad cabernet med svartvinbärssylt/gelé, torkade plommon och mörkrostat kaffe. Vidare så kryper de befarade russinen fram tillsammans med en liten pust av hallon. Vi har vid det här laget börjat förbereda oss på en rejält sötsliskig smakupplevelse.

I munnen är vinet fylligt och lite kärnbittert med en behaglig strävhet, måttliga tanniner med en överlag stram ton. Vi bjuds på mörka bär, kaffe, plommon och russin. Det är en bra koncentration i smakerna om än lite överextraherat. Den söta bomben som vi var rädda för lyser med sin frånvaro, härligt! Hallonen vi sniffade fram ur karaffen väljer att stanna kvar däri, de är inte närvarande i glaset varken för näsa eller mun.

Sammantaget så var det en trevlig bekantskap, om än inte behovsskapande. Det vi saknar är lite fräscha frukter och bär, de vi finner rör sig i den mörka-torkade skalan. Men det är alltid kul att testa lite nya viner.

Art.nr: 96138 (verkar inte finnas några fler kvar i dagsläget)
SEK: 199:-

måndag 19 januari 2009

2003 Domaine des Baguiers


I augusti 2007 släpptes denna Bandol från Domaine des Baguiers. Efter knappa 18 månader är det så dags för ett nytt smakprov.

Uppgifter om druvblandningen varierar från SB's "75% mourvèdre och 25% grenache" till franska pressar som hävdar 60% mourvèdre, 20% grenache och 20% cinsault.

Ur karaffen sprider sig häftigt jordiga dofter med inslag av mörk frukt, stall, läder och välhängt kött. Det riktigt vattnas i munnen!
I munnen ja....är det inte riktigt lika imponerande. Halvtaskig längd, packat med frukt men klena syror, mjukt och lite tråkigt men ändå motsägande strävt i efterdyningarna.

Eldigheten tonas ned efter ytterligare någon timme och framhäver lite bittra plommon och någon kemisk ton.

Vi tror att syrorna är för dåliga för att utveckla vinet ytterligare men då det finns flaskor kvar (och vi inte brinner av iver att korka upp fler) så provar vi att spara och se om vi hade fel eller inte.

SB no: -
SEK: 139:- (då det begav sig)

söndag 18 januari 2009

2005 Château Mont-Redon


Ytterligare ett efterlängtat årgångsbyte; Château Mont-Redon är uppgraderad (?) till årgång 2005 och vi är förstås nyfikna på att prova!
Att skriva något ytterligare om den för Rhonedalen lyckade årgången 2005 känns hyfsat överflödigt. Kul är dock att det fortfarande släpps intressanta viner från året i fråga!

Det har inte hänt mycket i karaffen efter c:a 2 timmars luftning. Vi sniffar lite diskreta toner av björnbärsextrakt och möjligen någon tendens till jordgubbsembryo. Den förväntade kryddigheten finns såklart där men doften är annars påfallande anonym.

I gommen känns vinet väl knutet och stramt. Vi möts av en rejäl kryddighet med björnbär, svart te, och örter. Vi får inte ut mycket mer än så och inser att för konsumtion i dag så rekommenderas en rejält mycket längre luftning än bara ett par timmar. Att dessutom inmundiga vinet helt utan tillbehör är i dagens skick ingen bra idé.

Vår rekommendation blir således; göm och glöm! För visst kommer det hända saker med tiden....

SB no: 2811
SEK: 215:-

söndag 11 januari 2009

2005 770


Elvi Wines är en nystartad producent men med en rejäl dos erfarenhet inom vinmakeriet. Kvällens vin, 770 från Priorat, är en småskalig produktion med endast 8500 flaskor. Vår flaska är numrerad till nr 3308.

Druvblandningen bestående av 30% merlot, 25% cabernet sauvignon, 25% carinyena, 10% garnatxa och 10% syrah avviker från de Prioratviner vi vanligen dricker iom den stora procentandelen merlot.

Doften är ej heller klassisk Priorat (om än stor). Till en början mer örter än frukt och en fin blandning av fat, kaffe, lakrits, anis och viss marsipan. Efter hand så kommer plommon och lite körsbär fram. När vi snurrar glasen bildas magnifika tårar som kanske gråter över en alltför tidig slakt....

Vinet är rejält fylligt och smaken är laddad med massor av allting; plommon, peppar, tobak och kafferost och behöver x antal år i vertikalt läge för att komma till ro. Men, vi gillar ju muskelpaket av det här slaget och eftersom kinderna inte skrynklar samman i någon större utsträckning så är drickbarheten ändå god!

360 flaskor hamnade på SB's hyllor i december och än finns det kvar ett antal. Gillar man Priorat ska man definitivt prova!

SB no: 99976
SEK: 299:-

tisdag 6 januari 2009

2001 Castello di Brolio


Vi är inte helt lättflörtade vad gäller Toscana och Sangiovese men det vore väl attans om inte Baronens "Castello di Brolio" från den lysande årgången 2001 skulle lyckas charma sig in hos oss....

Druvblandningen består enligt producenten av 85% Sangiovese och 15% blandat Cabernet Sauvignon/Merlot.

Att det är något extra med kvällens vin blir vi varse om redan vid den första näskänningen; en fantastisk doftpalett med uppenbara körsbär, kryddor, stall samt en hel del övriga odefinierbarheter som kittlar luktsinnena till det yttersta.
Efter snudd på 4 timmar i karaff så faller bitarna på plats och vi hittar även jordiga mineraler, lagerblad och lite menthol. Den råa svampen (typ champinjoner) som Frankofilen hittade finns även i våra glas.
Längre än så kommer vi tyärr inte, för när min 16-åriga bonusdotter öppnar dörren till sitt rum och de förödande parfymångorna slår ut i sin fulla prakt så tillintetgörs alla möjligheter till vidare doftanalyser.

Smaken är härligt lång och behagligt sträv; vi snappar upp både plommon och körsbär, druvkärnor, animali samt en rejäl laddning med kryddor (anis, nejlikor och svartpeppar). De rostade faten lyser glädjande med sin frånvaro och vi möts av, snudd på, fulländad harmoni - är det så här Sangiovese ska smaka? Aha!

Trots lovsången så är vi övertygade om att det finns potential att växa ytterligare de kommande åren. Vi vill vara med på den resan!

Detta är utan tvekan en av de bästa Sangiovese som vi har druckit överhuvudtaget. Vi lyfter på hatten för vinmakare Carlo Ferini!

SB no: 81523
SEK: 329:-

de Venoge Cordon Bleu NV, 1999 Prunotto Barbaresco

Bloggandet har tyvärr gått lite trögt på den senaste tiden. Förutom de vanliga småbarnsbestyren så har galningen Santa Claus svept förbi landet; med allt vad det innebär.

Men när det vankas nyår så hänger vi genast på låset med lite skaldjurstraditioner. Hummern inhandlas på Bröderna Axelssons Fisk på Dalagatan. De håller bra kvalitet på sina skaldjur.

Till detta så testar vi en flaska de Venoge Cordon Bleu. Detta är husets standard Cuvée och är blandad med 50% Pinot Noir, 25% Pinot Menuier och 25% Chardonnay. Huset grundades 1837 av schweizaren Marc-Henri de Venoge och ligger idag i Epernay.

I glaset är vinet ljusgult. Doften är frisk och fräsch med fin brödighet, jäst och grönt äpple.
Vinet ligger mycket bra i munnen, även här friskt och fräscht med mineral citrusfrukter, ståltank och den fina brödigheten. Detta är riktigt bra, när även prislappen ligger under 300pix så kan ju ingen bli besviken!


Kvällen tillbringas i glada vänners lag hos Cobbe som hade rotat i källaren och uppbringat en flaska 1999 Prunotto Barbaresco. Inga anteckningar togs men vinet var ett skolboksexempel på Nebbiolo med rosor, multna löv, mörk frukt och kanonhärlig strävhet och tanniner.


de Venoge Cordon Bleu

Art.nr: 7719
SEK: 279:-