lördag 27 december 2008

2003 Máté Brunello di Montalcino

Brunello är inte någon vanlig företeelse här hemma, men då vi har fått en flaska levererad till dörren efter föräldrarnas Toscanatripp så är vi såklart nyfikna och väljer således juldagskvällen som en lämplig tidpunkt för ett smakprov.

Producenten Ferenc Máté är av ungerskt ursprung och flyttade med sin fru Candace från Kanada till Toscana 1990. Väl där köpte de en vingård och blev närmsta grannar med bl.a. Angelo Gaja and Gianfranco Soldera.

Vi luftar vinet i karaff i ett par timmar innan det är dags för ett första smakprov. Till sällskap har vi lite italienska korvar och några skivor lufttorkad skinka, italiensk förstås.

Färgen är klassiskt brunröd och doften är stor, mörk och spännande dunkel. Vi snappar upp arrakskörsbär, peppar, rostade ekfat, stall, lagerblad och marsipan.

Väl i munnen så känns vinet extremt väl balanserat och visar upp en charmig längd. Det är läskande friskt, smalnar av lite i mittpartiet men rampar sedan upp igen, trevligt.
De rostade ekfaten är inte störande men väl framträdande. Körsbär och plommon harmoniserar tillsammans med te, kryddstarka lagerblad, läder och lite bränd marsipan.
Ett imponerande välgjort vin med behaglig, lätt strävhet som verkligen visar upp modern vinkonst från sin bästa sida.

Vinet kostar skjortan på SB och vi kommer inte köpa fler då vi hellre lägger pengarna på sånt som ligger oss varmare om hjärtat. Vi är hur som helst glada över detta gratisprov.

SB no: 82732 (årgång 2002)
SEK: 388:-

söndag 14 december 2008

2004 Gran Clos

Producenten Cellers Fuentes är vi sedan tidigare bekant med iom dennes prisvärda Finca el Puig. I kväll provar vi för första gången deras flaggskepp "Gran Clos".

Till en början är doften sluten men öppnar efterhand upp sig med tydliga körsbär, jordmineraler, ceder, russin och fat. Vidare under kvällen så sniffar vi även upp lite skön menthol och eucalyptus.

Väl i munnen är vinet rejält fylligt och vi hittar mer körsbär, anis, kaffe, choklad samt de självklara mineralerna. En alkoholhalt på hela 15,5% är förstås i överkant men vinet känns ändå väldigt balanserat och till vår stora förtjusning så uteblir de förväntade eldiga dragen.

Längden är imponerande; väldigt lång och behaglig och till Manchegoost blir det här faktiskt inget annat än en väldigt trevlig upplevelse.

SB no: 96955
SEK: 249:-

2001 Saint-Benoit Grande Garde, Chateauneuf du Pape

Efter en lång tuff veckas chefsutbildning, inackorderad på Lidingö, så belönar jag mig själv med matlagning och en fin flaska vin från de inre regionerna av vinkylen.

Tack till Kent, Lars, Göran, Bo, Nina, Annika och Mats för en mycket lärorik vecka!

Vinet ifråga är vår sedan länge trogna vapendragare Saint-Benoit Grande Garde. Vinet ligger i beställningssortimentet och är bolagets billigaste pape, därmed inte sagt att den är sämre!

Till skillnad från 2003 (som vi har avverkat minst en låda av) så var 2001 ett svalare år. Vi förväntar oss mao ett mer tillbakadraget vin jämfört med den snudd på burdusa -03:an.

Färgen i glaset är ljusröd med tegel.

Doften bjuder på söta körsbär, bigarråer, örtkryddor, stiltypisk grenache-fruktighet och fina lagerblad. Överlag ett friskt intryck och karaffen bjuder efter luftning på mogna jordgubbar.

I munnen är vinet medelfylligt och stramt. Tanninerna är av den lite mjuka sorten, syrorna ganska höga och den långa eftersmaken har en bra strävhet. Smakpaletten erbjuder ljusa körsbär, mörka plommon och lagerblad.

Vinet känns överlag som lite mer sofistikerat än den yngre mer svulstiga -03. Den här klarar sig nog 1år till eller 2 innan vi hälsar på igen.

Art.nr: 89100 (säljs nu i årgång -05 som vi återkommer till snart)
SEK: 165:-

2002 Chateau Mont-Redon, Châteauneuf du Pape

Från gömmorna plockar vi fram en flaska av bolagets standard-pape. Årgången är ju inte den starkaste så vi får se vad som bjuds.

Färgen är ljusröd med brun/orange kant. Doften är animalisk med kött, viss örtighet och en liten fin ton av sherry. Vidare finner vi lagerblad, bigarråer och grusdamm. Karaffen bjuder efterhand även på russin.

I munnen är vinet medelfylligt med behaglig mognad. Tanninerna är av den mjuka, smekande sorten. En subtil ton av sherry går igen även här och följs upp av mogna röda bär, svartpeppar, salmiak, blåbär, vanilj och te. Eftersmaken är lång med en behaglig strävhet.

Vinet uppfattas överlag som elegant om än inte särskilt komplext. Det senare får vi nog skylla på det dåliga året. Fläskkotletterna vi har till uppskattar sällskapet och flaskan avslutar kvällen med hedern i behåll.

Art.nr: 2811 (säljs i årgång -04)
SEK: 212:-

fredag 12 december 2008

2005 Paolo Scavino Corale



2005 var ingen stor årgång i Piemonte men stora vinmakare har en trevlig vana att ändå lyckas under svåra år. Därför vågar vi oss på Paolo Scavinos Corale, alldeles färsk ur decembersläppet!
Druvblandningen består av 60% nebbiolo, 30% barbera och 10% cabernet sauvignon.

Doften är till en början väl sluten men vi anar ändå klara nebbiolodrag med lite multna löv och jordiga toner. Frukten är återhållsam med det ska väl någon timmes luftning råda bot på?!

Jodå, när det väl är dags för ett första smakprov så har nebbiolodruvan tagit ett steg tillbaka och i stället är det barberan som, med sina liköriga körsbärstoner, har tagit över facklan.
Körsbären går rejält igen i smaken och den generösa alkoholen är väldigt påtaglig utan att för den skull skapa obalans. Fördelningen 60/30 mellan nebbiolo och barbera upplevs dock vara vice versa.....

Syran är rejäl och ackompanjeras av rostade, lite vidbrända ekfat och söta mörkröda bär. Vidare så hittar vi lakrits, russin, svartpeppar och svart te. Till maten; pasta med champinjoner, grädde och parmesan så är det en finfin combo men för vår del så blir helhetsintrycket ändå bara sådär. Lite väl överextraherat och lite för mycket av allting.

SB no: 98230
SEK: 215:-

söndag 7 december 2008

2006 Crozes-Hermitage Domaine des Lises

Ur decembersläppet hämtar vi Maxime Graillots (Alain Graillots son) Crozes-Hermitage, 2006 Domaine des Lises. Detta är domänens tredje årgång men då både årgång -04 och -05 producerades i sådana små kvantiteter så var det nog inte många som fick prova överhuvudtaget.

Maxime förvärvade sin vingård 2004 och den ligger i anslutning till byn Beaumont-Monteux i de sydöstra delarna av Crozes-Hermitage (inte långt från far sin). Som lite kul kuriosa så är Domaine de Lises namngivet efter Maximes mor.

Färgen är mörkt blålila och klassiska nordrhonska syrahdofter strömmar ur karaffen då vi möts av björnbär, svarta vinbär, violer och peppar. Vi hittar även lätt lingonsyrlighet och jordiga mineraler.

I munnen är vinet relativt slankt med lena tanniner och en behagligt lätt, sträv eftersmak.
Vi hittar rökta korvar, mörka bär, kryddor, lakrits samt lite animaliska undertoner. Vinet är packat med frukt och väldigt drickbart redan nu. I vanlig ordning så går det ju såklart att odla fram lite sköna mognadstoner efter några års lagring.

Vi tycker att det här är jättegott även om det inte är i klass med farsan! Snällt, rättfram, balanserat och ett riktig smaskigt sipparvin.

Bra gjort Maxime!

SB no: 98182
SEK: 169:-

tisdag 2 december 2008

2000 Masi Tupungato Corbec

I ugnen grillar vi lammsadel samt gratinerar pommes duchesse med Chévre. Till detta har vi grävt fram en flaska vin som är väl till åren kommen. Vinet kommer från Argentina/Mendoza och är en del av den italienska storproducentens Masi´s sydamerikaexperiment. Man odlar druvor på hög höjd och framställer sedan vinet utifrån italienska traditioner.

Druvorna i detta vin är Corvina samt Malbec.

Vi avlägsnar försiktigt korken, som är hyfsat mjuk och blöt mer än halvvägs igenom. Vinet hälls upp på karaff, färgen är mörk tegel med brun kant.

Karaffen frustar ur sig en pelare av portvin och sherrytoner. Efter en dryg halvtimmes luftning så har korsdraget lugnat sig lite och vi känner vanilj, mörka körsbär, skogsbärssylt och björnbärskompott.

I munnen är vinet stort, fylligt och ackompanjeras av snälla tanniner och mjuk strävhet. Stora doser portvin och sherry går igen även här men det finns även en arsenal av skogens mörka bär hopkokade till en lite söt kompott. Fräscha bär lyser med sin frånvaro, syrorna i vinet är helt okej.

Vinet trivs bra tillsammans med den örtkryddade sadeln. Vi bestämmer oss dock för att inte lagra de -05:or vi köpte så här länge. Vi vill nog ha lite mer fräschör, blir nog ett smakprov 2010.

Art.nr: N/A
SEK: 199:-