onsdag 30 januari 2008

Pio Cesare Langhe Nebbiolo 2004

Ikväll gräddar vi egna piroger fyllda med köttfärs, soltorkade tomater samt fetaost. Och vad kan passa bättre till detta än Pio:s Nebbiolo?
Detta vin skulle vara vår absoluta favorit under 100 spänn om det hade kostat under just 100 spänn; så vi säger bäst under 105kr!!!

Vinet är en 100% Nebbiolo och besitter således de karaktäristiska dragen för just denna druva. Vinet provas något svalt vilket gynnar smakupplevelsen för just detta vin tycker vi.
I glaset är färgen ljusröd med drag av tegel, klassiskt!
Doften är härligt kryddig med med drag av körsbär och fat. Smaken är mycket stiltypisk med bra fyllighet, delikat kryddigt med en fin avslutning. Vinet har en behaglig strävhet som jag tycker är utmärkt i prisklassen.

Kombon mellan Malin´s piroger och vinet är utmärkt och vi kommer stadigt att fylla på förrådet så att detta lysande vin inte går torrt. Undrar hur 05:an står sig när den kommer...

Art.nr: 7306
SEK: 102:-

söndag 27 januari 2008

Leconfield Coonawarra 2004 / Brancaia Tre 2005

Så var det dags för dubbelprovning i lördagsköket. Dagen till ära har vi skakat liv i våran Schlemmertopf som har fyllts med en färsk hel kyckling, rotgrönsaker, bacon och en rejäl laddning vitt vin. Till detta en vinkokt risotto med grönsparris samt okristliga mängder Grand Pecorino.

Vinerna då; blomman gästar med en Italienare från Toscana samt en Australiensare från det varma Coonawarra.
Brancaia Tre; huvudsakligen Sangiovese med liten inblandning av Cabbe S samt Merlot. I glaset är vinet ljusrött. Vi snurrar och doftar men hittar inte mycket däri. Det är otroligt slutet. Smaken följer tyvärr upp på samma trista tema. Medelfylligt och otroligt intetsägande. Speedometrarna på detta vin ligger enligt SB på "kvart i tolv" men av det hittar vi inget i vår flaska. Vi diskuterar en stund huruvida våra organ fungerar eller om vinet är riktigt uselt. Vi bestämmer oss för det senare.

Leconfield; 97% Cabernet Sauvignon och 3% Cabernet Franc. Speedometrarna visar också här på "kvart i tolv" och det ser på pappret ut att kunna var ett intressant vin. I glaset är vinet mörkt med en liten blå ton. Näsan hittar röda vinbär, körsbär samt lite saft. Vinet är vid provsmakningen medelfylligt, något strävt med inslag av ek. Efter lite uppvärmning hittar vi även peppar och lite lera. Tyvärr så är vi inte särskilt nöjda med detta vin heller.

Kvällen avslutas med bistra miner och vi är lite elaka när vi testar Gruyere tillsammans med Brancaia vilket endast tar fram gamla dagisminnen med BOB blandsaft.

Brancaia Tre 2005
Art.nr: 99595
SEK: 129:-

Leconfield Cabernet Sauvignon 2004
Art.nr: 97890
SEK: 154:-

fredag 25 januari 2008

2004 Simi Cabernet Sauvignon

Ur glaset sprider sig en Bordeaux-typisk doft och jag anar att detta "wild card" kanske ändå kan vara det jag hoppats på. Anledningen till att jag gått och suktat på detta vin är att ett av mina absoluta favoritviner, Jordan Cabernet Sauvignon, (http://www.jordanwinery.com/) kommer just från detta område. (Attention alla svenska vinimportörer - ni har missat något!!!!)
Efter en timmes luftning i karaff så är det så dags att fylla gommen. Smaken är druvtypisk och ger ett omgående intryck av tillfredställelse. Tyvärr så är längden inte lika imponerande och vinet "försvinner" alldeles för tidigt.
Vinet viner på ytterligare någon timmes luftning och det andra glaset hamnar mer "rätt". En godkänd bordeaux look-a-like som inte riktigt når ända fram.

SB no: 6575
SEK: 199:-

Lindemans Pyrus 1999

Så var det dags för något kul ifrån BeställningsSortimentet. Min käre vän Blomman gästspelar med en panna Australiensiskt på klassisk Bordeauxblandning närmare bestämt cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc. Bolagets hemsida talar som vanligt om...INGENTING, som det brukar med artiklar ur BS. Importörens sida skvallrar dock om Coonawarra i södra australien och fatlagring i 21 månader.

Vi korkar upp o snurrar i glaset, vinet är lite för kallt vilket påverkar intrycken. En härligt rödfruktig doft är första intrycket sedan hittas ett tydligt menthol-stick???
Jaja, över till smaken; inledningsvis mycket fylligt med mockarostade toner, övergår sedan till lite slank och avslutar med en lång härlig strävhet.

Mentholen avtar med stigande temperatur men vill aldrig riktigt släppa greppet.

SB art.nr: 87251

SEK: 279:-

onsdag 23 januari 2008

2004 Côtes-du-Rhône Guigal

Vad dricker man till "falukorv i ugn" med potatismos? Svar: Mjölk (gärna grön-vit). Men efter maten då? Varför inte Guigals nya Côtes-du-Rhône -04?

Vinet (enligt Guigals hemsida) bjuder på följande druvvarieté: "55% syrah, 35% mourvedre, 8% grenache, 2% others".

Röda bär, lite örter och harmoniska syror ger en komplett smakupplevelse. Ett gott, om än enkelt, vardagsvin som med största sannolikhet hamnar i SB's varukorg några gånger till framöver.

SB no: 2011
SEK: 99:-

måndag 21 januari 2008

Pio Cesare Barbaresco 1998


Så var det dags för lördagsmiddag. I ugnen ligger en örtkryddad lammsadel jämte en potatisgratäng med ädelost.

I glaset har vi Pio Cesare´s Barbaresco 1998 som fiskades upp i köpenhamn över nyår. Barbaresco sägs många gånger vara "lillebror" till Barolo vad gäller kraft och pondus. Så även denna gång. Färgen är inte så djup utan snarare lite lätt med ordentliga tegeldrag. Doften är något sluten men med klassiska Nebbiolodrag.

Smaken är betydligt lättare än fredagens Barolo men mera finlemmad, det känns att tidens tand har polerat de annars lite ruffiga dragen i vinets ungdom. Vidare finns fina toner av fat, plommon, kryddor samt lite buljong.

Allt som allt ett trevligt vin med välpolerad framtoning.

DEK: 189:-

söndag 20 januari 2008

2002 Finca el Puig Priorat

Äntligen dags för en av mina "under SEK 200:- på SB favoriter". Animaliska toner anas vid en liten sniff vid flasköppningen. Vinet karafferas i någon timme och första smakprovet ger dova körsbärstoner och en maffig helhetskänsla.....detta vin levererar igen!

Efter att ha stuckit näsan långt ner i karaffen hittar jag efter en stund en rejäl dos av fruktkola(!) Inte vad jag förväntat mig men "nevertheless"...

Då alla barnen var hemma så blev det utskuren biff, Felix pommes frites och bearnaisesås (pulver förstås).

SB no: 2737
SEK: 179:-

lördag 19 januari 2008

2004 Crozes-Hermitage Guigal


Då Guigals 03:a var en besvikelse (kanske den berömda tunneln?) så var det med spänning som korken på 2004 års upplaga drogs upp. Efter en timmes luftning i karaff så var det så dags för den första "sippen".
Glas nummer 1: besvikelse och tankarna fördes osökt till förra årets 03:a.
Glas nummer 2 (nu efter ytterligare en timme i karaff): klar förbättring, starkt påminnande om Delas Les Launes 2005.
Glas nummer 3 (efter ännu mer luftning): vinet har växt och visar upp en strävhet och är helt plötsligt väldigt robust.
Summa summarum: En riktigt bra årgång med bra lagringspotential som drickes med fördel redan nu.....med ett antal timmars luftning förstås....
Vi köper flera!

SB no: 2802
SEK: 149:-

La Serra Barolo 2003 Gianni Voerzio


Så var det dags att göra det första inlägget på vår vinblogg. Vinet som skall avnjutas idag är en Barolo av den knepiga årgången 2003. Inte direkt ett Rhone vin men det kommer inte heller vara ambitionen utan det är vinupplevelsen som är i fokus oavsett var det kommer ifrån. I ugnen grillas det tunna lamm-revbensspjäll som varsamt har penslats med marinad. Köttet är gårdsslaktat för bästa smakupplevelse. Till detta en kryddig CousCous sallad toppad med kryddor från Mauritius. Vinet hälldes på karaff och fick lufta ungefär en timme innan provning. Färgen är mörk purpur med drag av tegel. Doften som slår upp ur glaset är enorm. Detta är ett rejält adrenalinpackat vin. Smaken visar sig vara av samma kaliber. Det exploderar verkligen i munnen, breder ut sig och tar plats. En rejäl strävhet får överläppen att bitvis fastna i tandköttet. Den långa eftersmaken är fantastisk med drag av ek. Detta är ett mycket potent vin som inte verkar ha lidit av vädret under 2003. Det har blivit en hel del Barolo senaste halvåret där många 2003 har haft svikande strävhet och slapp frukt. Detta vin är ett undantag. Jag kan helt klart rekommendera detta vin till den som är ute efter en rejäl italiensk machoupplevelse. Det är förvisso inte gratis men det lämnar ingen oberörd.

SEK: 248:-
Art.nr 98201

måndag 14 januari 2008

2005 Crozes-Hermitage Les Launes


En av mina absoluta favoriter får inleda denna vinblogg. Ett vin som absolut står på egna ben och som definitivt kan sparas i några år.....kommer det någon tunnel tro? Efter några timmar i karaff så växer vinet ytterligare. Mmmm....
Tyvärr så har planerna till lagring av detta vin för tillfället gått i stöpet.....bara en flaska kvar nu. Lyckligtvis finns det fler på SB :-)

SB no: 2800
SEK: 138:-